materialen

materialen

Materialen van kwaliteit zijn belangrijk om een goed resultaat te krijgen. Goedkope kwaliteit raad ik af. Kromtrekkende doeken of uitvallende penselen, daar wordt je niet vrolijk van. Zeker niet als je veel uren hebt zitten in jouw schilderij. En je wil dat die nog jaren meegaat, toch?

Ondergrond

Je schildert in het 1e jaar op paneel. Dit materiaal heeft een glad oppervlak waardoor je de technieken goed kunt leren. In het 2e jaar ga je ook op canvasboard en doek schilderen. De  panelen, doeken en canvasboards koop ik in en je kan deze tegen kostprijs afnemen. Dit is niet verplicht. De prijzen van deze materialen liggen tussen de €3,00 en €20,00. 
realistisch-leren-schilderen-bennekom-materialen

Penselen

realistisch-leren-schilderen-wageningen
Op paneel wordt meestal met marterharen penselen geschilderd. Deze zijn vrij kostbaar en slijten relatief snel. Het schildert wel fantastisch en als je serieus op paneel wil gaan schilderen, adviseer ik je om hierin te investeren. Maar er zijn ook diverse merken met synthetische penselen die de marterharen redelijk benaderen zoals Colineo (da Vinci) en Precision (Raphael). Deze synthetische penselen zijn goedkoper en slijtvaster. Deze penselen kunnen ook op canvasboard en doek gebruikt worden in tegenstelling van marterhaar. Op doek en canvasboard worden ook varkensharen penselen gebruikt.

olieverf

Er zijn verschillende soorten olieverf op de markt verdeeld in twee categorieën: studieverf en professionele verf. Studieverf is iets goedkoper maar is niet zo soepel als de professionele verf. Ook het pigmentgehalte is lager.
Mijn voorkeur gaat uit naar de professionele verf. Koop niet de duurste, dat is nu nog helemaal niet nodig. Koop in eerste instantie kleine tubes van 35 ml. Hier doe je heel lang mee. Verschillende merken olieverf zijn ook prima te combineren. Maar koop geen Cobra. Dit is een watervermengbare  olieverf.  Hiernaast zie je bijv. Rembrandt, van Gogh, Oud-Hollands,Winsor&Newton en Schmincke (norma), om maar wat te noemen.
Heb je al olieverf in huis, gebruik dit gewoon in de lessen, mits van kwaliteit.
realistisch-leren-schilderen-veenendaal

Overige materialen

Naast bovengenoemde materialen is dit assortiment oneindig uit te breiden naar eigen inzicht en behoefte.
Na inschrijving voor een proefles of een lesjaar krijg je van mij een lijstje met benodigde materialen. Zo heb je een idee welke kosten er verbonden zijn aan de aanschaf van materialen.
realistisch-leren-schilderen-ede