Schilderlessen in Ede

De schilderlessen in Ede worden in het buurtcentrum de Kolk, Schaapsweg 7a in Ede https://www.dekolkede.nl  gegeven. Er is een grote parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren. Als je uit de omgeving komt zoals uit Wageningen, Veenendaal, Bennekom, Arnhem of een andere plaats, dan is het goed bereikbaar.
 

Schilderlessen in Ede

De schilderlessen in Ede kunnen op alle middagen van de week plaatshebben afhankelijk van de inschrijvingen. geef daarom meerdere mogelijkheden aan op het inschrijfformulier. De les start met minimaal 5 leerlingen. De lessen zijn van 13.00 uur tot 16.30 uur (3,5 uur), 1 maal per 2 weken. De lessen starten altijd 1e of 2e week van februari of september. De vakanties van midden-Nederland worden gevolgd. Een gemiste les kan, indien mogelijk, ingehaald worden in een andere groep op deze locatie. 
Ik geef les in schilderen met olieverf. Je leert in het 1e jaar de basistechnieken die je in het vervolgjaar verder verdiept. Omdat voor een beginnend schilder alles nieuw is beginnen we met eenvoudige schilderijtjes op paneel. De lessen zijn zo opgebouwd dat je in de 1e module van 9 lessen al leuke realistische schilderijtjes maakt. De technieken worden in de 2e module verder uitgebreid. Aan het eind van het 1e jaar heb je al veel geleerd en ervaring opgedaan.
Hierna kun je de lessen vervolgen in het 2e jaar. In dit jaar worden de schilderijen complexer en worden verschillende technieken in één schilderij toegepast. Ook ga je dit jaar schilderen op doek. Je zult ervaren dat dat heel anders is dan op paneel. De toegepaste technieken blijven hetzelfde. Je leert dit jaar o.a. verschillende manieren om je schilderij op te zetten (imprimatura), je eigen compositie te maken en vernissen. Na het 2e jaar is er de mogelijkheid om vervolglessen te volgen.
Tijdens alle lessen krijg je les in kleuren en het mengen van kleuren. Ook leer je steeds beter te kijken naar wat je schildert. Dat lijkt makkelijk, maar is nog een hele uitdaging, vooral om de juiste kleuren te ontdekken.

 

Instromen als gevorderde schilder

Ben je een gevorderde schilder die met olieverf schildert dan kun je instromen in een gevorderde klas. Dit is een klas waarin in ieder geval de technieken uit het 1e jaar bekend zijn. Je kunt het programma van het 2e jaar volgen maar ook je eigen werken maken. Het maakt niet uit of je op doek of paneel werkt. Als instromer krijg je de mogelijkheid om met andere schilders contact te hebben en je krijgt ondersteuning in het opzetten van nieuwe werken. Ook tijdens het schilderen kun je begeleiding krijgen van mij of de andere schilders. Als je graag schildert maar je weet niet goed wat of je mist de continuïteit in het thuisschilderen dan is dit een mogelijkheid om de draad weer op te pakken. Je bepaalt zelf hoe zelfstandig je in de klas wil werken.

De kosten

Het 1e jaar bestaat uit 2 modules van 9 lessen. Een les kost  € 35,00, in totaal € 315,00. Na het afronden van module 1 kun je verder gaan met module 2. Ook dit zijn 9 lessen in totaal € 315,00. Na het 1e jaar kun je verder met het 2e jaar.  De kosten van het 2e jaar (18 lessen) bedragen € 630,00. Dit jaar heeft geen modules. Deze prijs geld ook voor instromers.

 

1e jaar

Dit jaar schilder je op paneel.

schildercursus-Ede
schildercursus-Veenendaal
schildercursus-Bennekom
Hierboven zie je enkele voorbeelden van lesonderwerpen in het 1e jaar.

Module 1 

Deze module bestaat uit 9 lessen van 3,5 uur eens per twee weken. De volgende technieken komen aan bod:
 • verf opbrengen, tamponeren en afwaaieren
 • dimensionaliteit maken
 • schaduw aanbrengen
 • nat in nat
 • uithalen
 • zachte overgangen maken
 • diepte creëren
De onderwerpen zijn verschillend zoals fruit, paddenstoelen, bloemen en stillevens.

Module 2

Deze module bestaat ook uit 9 lessen van 3,5 uur eens per twee weken. De volgende technieken komen aan bod:
 •  droog en nat glaceren
 •  verdassen
 •  toonwaarden
 •  uithalen
De onderwerpen zijn weer verschillend zoals dieren, stillevens met fruit en schilder je o.a. werk van Helmantel.

 

2e jaar

Dit jaar schilder je op paneel en doek.
schildercursus-Wageningen
schildercursus-Oosterbeek
schildercursus-Arnhem
Hierboven zie je enkele voorbeelden van lesonderwerpen in het 2e jaar.
Je gaat je kennis verder uitbreiden en we verdiepen de kennis die je hebt opgedaan in het 1e jaar. De schilderijen worden complexer en daarmee ook groter. Je schildert dit jaar op paneel, maar ook op doek en canvasboard. Je zult ervaren dat dit heel anders is. In het 2e jaar leer je jezelf als schilder beter kennen en ontwikkel je verder. Je krijgt dit jaar ook ruimte om eigen voorbeelden mee te nemen om te schilderen mits passend in het thema van de opdracht. Ook zijn er een aantal klassikale activiteiten, d.w.z. dat we met z’n allen in de klas aan de slag gaan met dezelfde opdracht.

technieken 

 • alla prima
 • koel en warm
 • verschillende imprimatura opzetten
 • textuur
 • clair-obscur
 • atmosferisch perspectief/dynamische lijnen
 • uithaaltechnieken
Ook dit jaar zijn de onderwerpen verschillend zoals stillevens, zee-of rivierenlandschap, alla prima schilderij maken in de les, eigen compositie maken in de les, basis portretschilderen klassikaal enz. Er is ook altijd ruimte voor eigen inbreng qua onderwerp of thema.